niedziela, 21 lutego 2016

Pasta z awokado


Pisałam już, że zrezygnowaliśmy z margaryny.  Do smarowania chleba robię pasty. Jedną z nich jest pasta z awokado. W Internecie wyczytałam, że jest to jeden z najbardziej kalorycznych owoców. Jednak jeśli wykorzystamy go zamiast masła na pewno na tym skorzystamy.
Dla porównania: 100 gram awokado ma 160 kalorii, a masło aż 735,  a margaryna 710.


Zrobienie pasty z awokado jest bardzo proste.
Składniki: ugotowane  jajko na twardo, 1 awokado, sok z cytryny, przyprawy (sól, pieprz, czosnek)

Awokado obieramy, przecinamy wzdłuż, wyciągamy pestkę.  Rozgniatamy, skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy ugotowane jajka na twardo i przyprawy. I pasta gotowa.





W piątek robiąc duże zakupy, wrzuciłam do koszyka puszkę Hummusu. Jest to pasta z cieciorki z miazgą sezamową. Najlepsze z tego wszystkiego wyszło zdjęcie. Pasta jest nie do przełknięcia. Nie wiem, może powinnam ją jakoś przyprawić. Jakieś pomysły?



23 komentarze:

  1. Avocado jest pyszne, w każdej postaci.Ostatnio czytałam też o jakichś super właściwościach tej wielkiej pestki.Ale hummusu nigdy nie spróbowałam....chyba wstyd się przyznać?teraz wszyscy tylko hummus:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, nie masz czego żałować - jest okropne :-) Szkoda pieniędzy.
      Z awokado będę eksperymentowała.

      Usuń
  2. Zdjęcie rzeczywiście piękne a pasta ciekawa, muszę spróbować, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Past z dodatkiem avocado nie lubię, uwielbiam samo avocado rozsmarowane na kromce razowego chleba. (najlepsze jest już miękkie, bo te twarde jest niedojrzałe i niesmaczne, to jak z bananem).
    Córka robi tez smaczną sałatkę,kroi avokado i melona gallę w kostkę,dorzuca jakieś orzechy,lub rodzynki/żurawinę,co tam ma pod ręką i słatka gotowa.Z melona wydostaje się sok,wiec już niczym nie skrapia,ale można cytryna jak ktoś lubi. Dobrze shcłodzona smakuje super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki. Ostatnio patrzyłam na melona, ale zastanawiałam sie co mam z nim zrobić

      Usuń
    2. O tej porze roku kupienie dobrego melona to loteria. Na ogół nie mają smaku, albo są wręcz niesmaczne.

      Usuń
    3. Z avocado robię też sos do wszystkiego w zasadzie. Nie dodaję jajka, tylko trochę jogurtu.

      Usuń
    4. a więc muszę spróbować. Zielony sos, będzie nie tylko smaczny ale także fotogeniczny :-)

      Usuń
  4. http://dorota.in/awokado-jak-kupic/

    OdpowiedzUsuń
  5. Graszko, co to za nasionka którymi posypałaś pastę z avocado?

    Niestety nie wiem, czym doprawić hummus - osobiście nie preferuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chia- nasiona szałwii hiszpańskiej. Używam ich dużo- do past, rano do płatek śniadaniowych. Są bardzo zdrowe

      Usuń
  6. A ja właśnie chciałam zapytać o humus. Gdy tylko przeczytałam tytuł. Widziałam go w lodówce u mamy - musiał przynieść go mój brat. Nie tknę pod żadnym pozorem:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Awokado lubię, ale porządnie doprawione - czosnkiem, cebulą, cytryną lub limonką ;) Graszko, jak zrobisz z awokado pastę to wrzuć do niej pestkę - pasta nie straci koloru :))
    Humus tak jak awokado lubi dużo czosnku i cytryny. Wtedy jest dobry. Spróbuj zrobić sama, wiadomo jak to z kupnymi...
    Dobry myk - ugotować gar ciecierzycy (za jednym moczeniem, jednym smrodkiem gotowania). Jak wystygnie to poporcjować do woreczków i do zamrażarki. Wyciągasz jak potrzebujesz - do humusu, do sałatek, do curry... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna jest ciecierzyca z piekarnika - taka chrupiąca przekąska - mam gdzieś na blogu przy sałatce z taką ciecierzycą.

      Usuń
    2. robiłam niedawno makaron z ciecierzycą. Napiszę o nim następnym razem. Było pyszne.
      Zaraz wybiorę się do Ciebie na bloga poszperać :-)

      Usuń
  8. i nie jest gorzka ? bo w tostach avocado gorzknieje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie gorzknieje, ale jak napisała Alucha lubi dużo przypraw :-)

      Usuń
    2. Spróbuję - co prawda margaryny nie jadam już od lat ale warto mieć jakieś zamienne "smarowidło"

      Usuń
  9. Awokado umyć, przekroić na pół, ususnąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść go widelcem na pastę lub zmiksować Dodać sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek, wymieszać.
    Można też dodać pikantny sos tabasco lub posiekaną ostrą papryczkę bez pestek. Sprawdzą się też listki świeżej kolendry. Można też zrobić wersję z obranym i pokrojonym w kosteczkę pomidorem (pestki i sok usunąć)- to guacamole. Jak mi się chce to robię wersję z pomidorem.
    Hummus zrób sobie sama, ten ze sklepu jest obrzydliwy, choć kiedyś trafiłam w Biedronce całkiem, całkiem. Ja lubię ten bardziej ostry, czyli z pieprzem ceyenne, lub ostrą papryką.
    Cieciorę gotuję i dodaję:
    1 lyzka tahini (pasty sezamowej)
    1 lyzka soku z cytryny/limonki
    duzy zabek(lub dwa) czosnku
    szczypta soli
    albo ten ostry pieprz, albo curry, zależy, na jaki hummus mam smak.
    oliwa z oliwek - ciutkę, żeby się dobrze smarowało.Wszystko blenderuję.
    Niestety te kulinarne fanaberie nachodzą mnie zbyt rzadko...leniwam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę kupić pastę sezamową, pozostałe składniki mam.
      Dzięki Mnemo

      Usuń
    2. dodac duzo zielonej kolendry, jezeli sie lubi....kiedy nie ma pasty sezamowej dodaje oliwy extra virgin...nawet tak wole..

      Usuń